Din partner

Att prata med din partner

Den som drabbas av erektionsproblem (ED) upplever ofta en känsla av otillräcklighet, nedstämdhet och oro, ibland även ilska och besvikelse. En känsla av osäkerhet i parförhållandet är också vanligt. Därför är det viktigt att prata med din partner. Det är ett sätt att få hjälp och stöd och att slippa vara ensam om problemet. Kärlekslivet är ju något ni har gemensamt.

Att tala med någon om känsliga frågor kan vara svårt. Många av oss har aldrig haft ärliga, öppna samtal om våra sexliv. Liksom mycket annat tar vi vår sexualitet för självklar. Det är därför inte förvånande att vi reagerar negativt när det inte fungerar som vi förväntar oss. Tyvärr resulterar ofta dessa negativa känslor i ännu sämre kommunikation med partnern. Det kan till och med bli så att vi helt förtränger vårt sexliv. Därför är ett av de viktigaste stegen för att komma till rätta med erektionsproblem att tala med partnern.

Ni är två om problemet

Du är inte ensam om problemet. Den första gången du upplevde ED, liksom den senaste gången, gjorde säkert din partner det också. Så ett av de viktigaste första stegen när du talar med din partner är att tala öppet om vad som händer.

Precis som du, bär förmodligen också din partner på en mängd negativa, förvirrande känslor, men dessa kan gå i en helt annan riktning än dina. Det är mycket vanligt att partners till män med ED tänker t ex: ”han älskar mig inte längre”, ”han vill inte ha mig längre”, ”jag är för gammal eller inte tillräckligt attraktiv” eller ”han måste ha ett annat förhållande”. Så behöver det naturligtvis inte vara.

Välj rätt tillfälle

Försök inte börja ett samtal när du eller din partner är trött eller då det av någon annan anledning inte passar och kan skapa felaktiga reaktioner. Var inte rädd för att börja samtalet med en ursäkt, om en sådan är på sin plats. Kom ihåg att det oftast inte är frågan om vem som har rätt eller fel som spelar någon roll. Om ditt mål är att förbättra eller återupprätta ett sexuellt förhållande, tänk igenom vad du vill säga. Och slutligen, tänk igenom vad du verkligen vill uppnå. Vill du pröva en ny behandling? Diskutera det med din partner. Lyssna på vad din partner tänker, känner och oroar sig för.

Och sedan?

Om du har bestämt dig för att söka läkarhjälp för din ED, diskutera det med din partner. Låt henne följa med dig för att träffa din doktor om ni båda tycker det känns bra. På så sätt kan din partner själv höra vad doktorn har att säga om ED i allmänhet och vilka behandlingsalternativ som kan passa dig bäst. Kom ihåg att ju mer din partner vet och förstår, desto lättare blir det för er båda två.

Du gillar kanske