Vem drabbas?

Orsaker till erektionsproblem 

Det finns många faktorer och sjukdomar som kan leda till erektionsproblem (ED). Behandling av dessa sjukdomar kan förbättra erektionsförmågan. Det är viktigt att veta att det inte alltid finns en bakomliggande sjukdom bakom ED. Tala med din läkare så kan ni tillsammans hjälpas åt att finna orsaken och ordna rätt behandling.

Erektionsproblem kan vara kortvariga eller bestående. De kan ha psykologiska orsaker eller bero på sjukdomar. I de flesta fall är den bakomliggande orsaken rent medicinsk.

 • Diabetes
  Män med diabetes löper högre risk än friska män att utveckla ED eftersom det höga blodsockret skadar nerver och blodkärl.
 • Högt blodtryck och högt kolesterolvärde
  Högt blodtryck och kolesterol kan orsaka förändringar av blodkärlen. Dessa förändringar kan leda till ED. Kolesterol lagras in i kärlväggarna och blodkärlen blir trängre. Detta leder till att blodflödet blir sämre.
 • Dåligt blodflöde till penis
  Hjärt-kärlsjukdom kan påverka blodflödet till penis. Risken att utveckla ED är dubbelt så hög för män med hjärtsjukdom som för friska män.
 • Depression eller andra psykiska sjukdomar
  Depression och andra psykiska sjukdomar kan göra att man får erektionsproblem. Likaså kan stress och oro påverka.
 • Skador i de nerver som går till penis, till exempel efter prostataoperation
  Prostataoperation och andra operationer i nedre delen av magen kan orsaka ED. Nerver och blodkärl som påverkar erektionen ligger nära prostatan och kan därför skadas vid operationen.
 • Andra sjukdomar
  Njursjukdom, neurologiska sjukdomar som multipel skleros eller ryggmärgsskador kan orsaka, eller bidra till, ED.
 • Biverkningar av läkemedel
  Erektionsstörningen kan vara en biverkan av läkemedel. Det gäller till exempel vissa läkemedel mot högt blodtryck, hjärtsjukdom, allergier, depression och andra psykiska sjukdomar.
 • Livsstilsfaktorer
  Rökning skadar blodkärlen och en följd kan vara svårigheter att få och/eller behålla en erektion. För lite motion och för mycket alkohol samt fetma ger i många fall erektionsproblem, eftersom dessa faktorer också leder till hjärt- kärlsjukdomar och diabetes. Det finns all anledning att lägga om dåliga vanor. Sundare vanor ger möjlighet till ett bättre liv!
 • Erektionsförmågan kan minska med åren
  Allt eftersom man blir äldre märker man att det tar längre tid att få erektion eller att den inte blir lika hård som tidigare. Det är normala förändringar som kommer med åren och som kan behandlas på samma sätt som andra erektionsproblem.