Stöd din partner

Erektionsproblem kan bli ett stort problem i relationen, även om ni varit tillsammans länge, och störa den närhet och gemenskap som ni känt under längre eller kortare tid. Du kan bli den första som tar upp diskussionen och ”bryter isen”.

Här finns några tips hur du skall agera om du tror att din partner har erektionsproblem.

  • Ta det inte personligt. Erektionsproblem beror sällan på bristande lust eller att han inte tänder på dig, inte heller att han har en annan partner. Om man tror det kan mannens prestationsångest påverkas och problemen förvärras.
  • Fortsätt er sexuella relation med närhet, kyssar, onani etc. Risken är annars att ni tappar närheten i relationen och detta kan förvärra problemen.
  • Be mannen söka hjälp och följ gärna med honom, det är ju något som påverkar er tillsammans.
    Kom ihåg, erektionsproblem går ofta att bota.
  • Sök kunskap, det finns massor av bra information på nätet.

”Försök inte pressa honom till sex”

Om din partner känner sig pressad till sex så kan självkänslan minska och han kan få värre problem. Dessutom kan han få svårare att prata med dig om besvären. Skapa inte heller situationer där din partner känner att du förväntar dig sex från honom. Det är istället viktigt att försöka starta en diskussion kring er relation.

”Ta inte för lätt på problemet. Skämta inte bort det”

Erektionsproblem har ofta varit föremål för dåliga vitsar och skämt. Detta är förmodligen en av orsakerna till att det fortfarande är pinsamt att prata om dessa problem. Det var samma sak med klimakteriet för 15-20 år sedan. Där har kvinnor brutit isen och öppet vågat att diskutera svårigheterna.

Det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt att ta bort de skamkänslor som är förknippade med erektionsproblem genom att diskutera det som ett medicinskt problem som går att behandla.

”Lös problemet tillsammans”

Stötta honom att söka hjälp hos läkare. Erbjud dig att ringa och boka en tid och att gå med till läkaren om du tror att detta hjälper din man. Om han vill gå själv så stötta honom så att han förstår och känner att behandlingen är ett sätt att stärka gemenskapen och relationen mellan er. Erektionsförmågan är hos många män starkt förknippat med manlighet och identitet. Sex är en viktig del av gemenskapen i en relation. Men det är viktigt att steget till behandling tas tillsammans, så att det inte stör självkänslan hos mannen eller kommer som en komplett överraskning för partnern. Om ni inte är nöjda med behandlingen så gå tillbaka till läkaren och diskutera nya möjligheter till behandling. Ta ett steg i taget.

Ditt stöd är viktigt

Att erkänna problemet, vara öppen för ett samtal och våga söka hjälp är ett stort steg. Du kan göra mycket för att hjälpa din partner. När det finns förtroende, respekt och trygghet i en relation är chansen större att ni kan tala öppet och ärligt. Om du tänker och handlar i de här banorna är möjligheterna goda att ni tillsammans kan återskapa det fungerande sexliv ni båda längtar efter. Så ta dig lite tid och lyssna på din partner och, om han vill och det känns rätt för dig, följ med på läkarbesöket.

På den här webbsidan finns det också tips om var du kan läsa mer om ED. Ju mer du vet, desto mer kan du vara till hjälp.