Vad kommer läkaren att fråga dig om?
Efter att du har tagit upp frågan med din läkare ställer han förmodligen en rad frågor om dina symtom. Här är några exempel på frågor som din läkare kan ställa:
”Hur länge har det pågått?”
Din läkare behöver veta om det är ett nytt problem eller om det har pågått en tid.
”Behandlas du för några sjukdomar?”
Erektil dysfunktion (ED) har ett starkt samband med ett flertal sjukdomar och kan ibland vara det första symtomet på någon av dessa.
”Vilka mediciner tar du?”
Det finns ett antal mediciner som kan orsaka ED eller göra en mild ED mer märkbar.
”Vaknar du med erektion?”
Detta kan tyckas vara en dum fråga, men det är det inte. Det är naturligt att män har erektion när de sover och när de vaknar på morgonen. Svaret på frågan kan hjälpa läkaren att bestämma hur allvarligt ditt problem är.
Även andra frågor än de ovanstående exemplen kan förekomma. Läkaren kan fråga dig om ditt förhållande till din partner, om du har det stressigt eller om du röker, dricker alkohol eller använder droger. Dina svar leder läkaren vidare till andra frågor. Får du frågor som känns besvärande, tala om det och be läkaren förklara varför frågan ställs.
Det är mycket viktigt att du under samtalet låter läkaren veta dina synpunkter och erfarenheter. Om du till exempel har prövat vissa behandlingar tidigare och dessa inte har fungerat, tala om det! Om det finns behandlingar som du vet att du inte vill pröva, tveka inte att säga det också. Vill du få mer information om nyare behandlingsalternativ, be att få den informationen av din läkare.
När du känner att läkaren har lyssnat på dig, svarat på dina frågor och du känner dig nöjd med behandlingsförslagen, är du klar. Om du inte nådde fram riktigt med ditt problem, säg det. Om du har några frågor, be om svar. Och om du inte är nöjd med förslaget till behandling, tala om det, och försök förklara varför du inte är nöjd, och vad som bekymrar dig.
Genom att vara tydlig i fråga om dina känslor och din oro när det gäller ditt sexliv hjälper du din läkare att ge dig rätt behandling